четвер, 2 квітня 2020 р.










Письменник пише, щоб його читали. Мрія письменника — отримати відгук на своє творіння. А гарний відгук, як відомо, іноді буває ціннішим, ніж вдала стаття.
   Відгук — це текст, у якому дають оцінку прочитаного, почутого, побаченого, висловлюють ставлення до нього. Мета відгуку — описати свої почуття та думки, які з’явилися від знайомства з автором і його твором, а також рекомендація книжки або твору іншим читачам.  
Пропоную покроковий план складання відгуку на прочитаний твір.
1.     Подивіться на автора і назву твору. Чи знайоме вам прізвище письменника? Що вам про нього відомо? Згадайте важливе. Що ви скажете про назву твору? Чи привернула вона вашу увагу? Можливо, створила певний настрій або натякнула, що чекає на вас у творі? Скажіть про це кілька слів. Зверніть увагу! На початку вашого твору важливо дати короткі відомості про прочитане оповідання, повість чи роман: ім’я автора, назву твору, в якому році він написаний автором, місце і час представлених у книжці подій, хто стоїть у центрі оповіді.
2.      Ви вказали автора і назву. Тепер час переходити до основної частини відгуку: дайте відповідь на головне питання — про що цей твір? Опишіть місця, які найбільше сподобалися і обґрунтуйте, чому саме. Подумайте, у чому полягає головна думка розказаної історії? Можна розповісти про те, які риси характеру, вчинки, подвиги героїв викликали найсильніші емоції. Цікаві відгуки виходять, коли є порівняння, зіставлення прочитаного з фактами, відомими з інших книжок або з життя. Чи має книжка виховний потенціал? Який саме? Зверніть увагу! Тут не потрібно детально переказувати книжку. Важливо — сформулювати головну ідею твору.
3.     Далі говоримо про головне: сподобався твір  чи ні. І обов’язково розкриваємо — чому? Чим вас порадувала історія? Що здалося найцікавішим? Чи згодні ви з діями героїв або, можливо, вчинили б по-іншому? Раптом у вас є навіть поради для когось з дійових осіб. Пишіть про все, що спаде на думку. В узагальненні ви можете сказати, чи маєте намір продовжити ознайомлюватися з цим автором, прочитати інші його книжки, або ж порекомендувати цей читачам. У відгуку на книжку краще сказати якомога більше, ніж не сказати нічого,  а скоротити ви завжди встигнете!

4. Напишіть відгук на самостійно прочитане оповідання А.Конан Дойла "Остання справа Холмса" за запропонованим планом.

2 коментарі:

  1. Автор: Андріїшин Оксана, учениця 7 – Б класу
    Вчитель. Павлів Марія Михайлівна

    Я обожнюю детективи, тому оповідання Конан Дойля «Остання справа Холмса» просто не могло мені не сподобатися. У цьому чудесному творі розповідається про Шерлока Холмса – детектива та його вірного друга Ватсона, які розслідують справу про таємничу міжнародну організацію, якою керує «Наполеон злочинного світу» — професор Моріарті. Детектив розуміє, що ця справа може стати його останнім розслідуванням. Ми є свідками надзвичайного хисту Шерлока, його вміння швидко реагувати і знаходити вихід, як нам здається, із непередбачуваних ситуацій.
    Звісно, мене найбільше вразила кінцівка: Шерлок Холмс перемагає професора у чесній боротьбі, але гине разом зі своїм заклятим ворогом. Заслуговують поваги дії Холмса у такій екстремальній ситуації. Він проявив мудрість, сміливість, упевненість і ще раз довів, що є геніальним детективом. Я прожила цей епізод разом із героями. Таке враження, ніби справді бачила це все на власні очі!
    Холмс неперевершений – це однозначно! Він просто геніальний, його блискавичні дії, неординарність думок заворожують. Детектив завжди був на один крок попереду подій. І я не перестаю дивуватися його кмітливості. Шерлок Холмс навчив мене ніколи не здаватися, шукати вихід із найтяжчих та найзаплутаніших ситуацій. Наскільки на початку твору все було незрозуміло – настільки вміло розставив все на свої місця Шерлок!
    Це захоплює.

    P.S. Прочитати раджу всім, повірте, не пошкодуєте!

    ВідповістиВидалити
  2. Зубкович Юрій
    Мій улюблений жанр є детектив останню книгу я прочитав це "Остання справа Холмса "цей детектив написав чудовий письменник А.Конан Дайл В творі розповідається про те як Шерлок Холмс натрапляє на слід таємничої організації керівником якої є професор Моріарті.Шерлок розуміє що це може стати його останнім розслідування має. Мені дуже сподобався прочитаний твір.

    ВідповістиВидалити